Det ser lyst ut for fotballen i Bergen

2016 var et godt år for fotballen i byen mellom de syv fjell. Brann gjorde et imponerende comeback i Tippeligaen og tok sølv bak suverene Rosenborg. I OBOS-ligaen var Åsane tippet på nedrykksplass av mange, men bydelslaget klarte mot alle odds å holde seg i divisjonen og havnet blant annet foran gamle topplag som Fredrikstad, Hødd og Bryne. 

FK Fyllingsdalen mislyktes derimot med å kvalifisere seg for nye andredivisjon, noe som betyr at den sammenslåtte klubben må nøye seg med spill på nivå 4 sammen med Brann 2. Bergen skal allikevel ikke kimse av å ha et lag på både nivå 1 og 2 i norsk fotball, noe som verken er tilfelle for Stavanger, Trondheim eller Oslo.

Forventninger til neste sesong
Hvis vi ser på oddsen som tilbys av kjente spillselskaper som bet365, så blir det nok vanskelig for Brann å forsvare sølvplassen i neste års Tippeliga. Lag som Molde, Odd og Strømsgodset er nok alle revansjelystne etter å ha gjennomført en skuffende sesong. Det vil derfor være mot alle odds hvis Brann skulle klare å forsvare den sterke prestasjonen fra 2016-sesongen. Åsane på sin side er blant favorittene til å rykke ned fra Obos-ligaen. Det blir spennende å se hva Mons Ivar Mjelde kan utrette neste sesong, men alt annet enn nedrykksstrid blir en gedigen overraskelse.


Brann må forsterke spillerstallen
Skal Brann henge med i toppen også neste sesong blir det nok nødvendig med enkelte forsterkninger i spillerstallen. Den solide keeperen Piotr Leciejewski skrev nylig under på en ny kontrakt fram til 2019. Polakken var solid forrige sesong, og han blir en viktig brikke også i 2017. Forsvaret er jevnt over bra besatt, men Vadim Demidov må erstattes ettersom han med all sannsynlighet forsvinner til utlandet.


I skrivende stund har klubben bare seks midtbanespillere, og dette kan bli tynt hvis skader og suspensjoner skulle oppstå. Forrige sesong spilte Barmen, Haugen og Nilsen nesten alle kampene, men det kan ikke tas for gitt at de er like formsterke og skadefrie neste sesong. I angrepet trekker både Azar Karadas og Daniel Braaten på årene, og de kommer nok ikke til spille like mange kamper i 2017. I tillegg kommer ekstrabelastningen med kvalifiseringen til Europa League, hvor Brann forhåpentligvis skal spille mer enn to kamper.


Det blir europacupfotball på Brann Stadion igjen neste sesong.
Bilde: Erik Røstad


Åsane skal slite med å holde seg
Helt nord i byen har det vært mye liv og røre rundt ansettelsen av Mons Ivar Mjelde som ny hovedtrener. Verken støtteapparatet eller spillergruppen var særlig fornøyd med at trenernomaden overtar på Åsane idrettspark neste sesong. Den populære treneren Kjell Knutsen ble regelrett skviset ut, og det blir derfor spennende å se om spillerne er motiverte nok til å spille for Mjelde.
Klubben har nå tatt en juleferie, og det virker som situasjonen har roet seg ned. Mjelde har uttalt til lokalpressen at han jobber med å hente inn et par spillere fra et høyere nivå. I en slik sammenheng er det selvsagt naturlig å se mot enkelte av talentene i Brann som har bedre av å spille i OBOS-ligaen enn 3. divisjon. Måltyven Geir André Herrem blir også værende, og med 25 mål på 39 kamper blir han en viktig brikke i nedrykkskampen.

Siste videoer fra Lokalfotball

Tippeligaen