Kan Norling lede Brann til seriegull?


2007 – året Brann løftet pokalen som seriemestere i Tippeligaen forrige gang. 44 år tok det mellom de to forrige Tippeliga-gullene for Bergen Stolthet. Det kommer ikke til å ta så mange år til neste seriegull, men er 2014 året Bergen igjen skal få «gullet hem»?

Ja, om man skal tro Vadim Demidovs siste utspill til norske medier. Etter flere mislykkede opphold i utenlandske klubber, sist i Russland og Anzhi, er midtstopperen, som var regnet som et kjempetalent da Brann sist vant gull, tilbake i Norge. Denne gang er han i Bergen for å hjelpe Brann til Tippeliga-gull.

På trenerbenken er Rune Skarsfjord blitt byttet ut med Rikard Norling, flere spillere er solgt og nye har kommet inn. Optimismen er tilbake i Brann etter en skuffende åttendeplass forrige sesong, der klubben fikk like mye oppmerksomhet etter misnøyen med Skarsfjord som de gjorde for kampene de spilte.

Offensiv tankegang

Til Nettavisen sa Norling at han i likhet med Demidov ikke vil høre snakk om at Brann kun skal være med å kjempe i toppen, han ønsker at laget skal gå for gull.

-          Å spekulere i at noen andre skal ta gull er for meg helt utenkelig. Selv om vi skulle være nederlagsdømt, så ville jeg selv ikke ha tippet noen andre enn oss som vinnere, fortalte svensken.

Nettopp den nådeløse tankegangen er noe som vil blåse et friskt pust i seilene til Brann denne sesongen. Den ambisiøse og til tider selvgodheten man forbinder med Brann var ikke tilstede forrige sesong, ei heller de siste årene. Med spillere som Demidov og en trener som Norling, har Brann allerede tatt et steg opp fra de forrige sesongene.

Da Martin Andresen ledet Brann til gull i 2007 var det ikke snakk om annet enn gull, og til slutt ble det også det. Det er ingen automatikk i at dersom man snakker om gull så vinner man, men stolte bergensere vil ikke være fornøyde dersom man kun snakket om å forbedre fjoråret.

Bookmakerne ikke optimistiske

Bookmakerne er derimot ikke like offensive på Branns vegne som det klubbens egne patrioter er. Det generelle nivået på oddsen årets Brann-utgave får på seriegull er mellom 11 og 15 ganger pengene. Den gjennomgående trenden blant oddssetterne er at gullet skal utkjempes mellom tre klubber, og Brann vil ikke være én av dem.

Rosenborg er oddsfavoritten, med fjorårets seriemestere Strømsgodset følger like bak. Molde, som går nye veier etter Ole Gunnar Solskjærs ferd til Wales, vil også kjempe om gull. Bak trioen er det imidlertid åpent, skal man tro spillselskapene. Trenden på markedet peker mot Vestlandet for 4. – 6. plassen. Brann, Viking og Aalesund er lagene.

Avisene samt bookingselskapet bet365 sine tippetips peker litt mot samme retning for Brann før sesongstart. De spår at det skal gå fremover, men gullkampen er ikke innen deres rekkevidde.

Hva kan man forvente av Brann?

Så hva har Brann foretatt seg i vinter? Treningskampene har variert, men når Norling har sendt utpå et tilnærmet toppet lag, har det sett bra ut. Demidov vil være sentral i Norlings forsøk på å tette igjen forsvaret som lakk som en sil i fjor. Erlend Hanstveit er også tilbake, og han vil sammen med Demidov gi laget sårt trengt rutine og stabilitet.

Midtbanen er tynn, men samtidig er det en god blanding av rutine og ungdommelig blod. Norling bør dog gjøre forsterkninger der, med mindre han har noen helt eksepsjonelle omstillingsplaner for enkeltspillere.

Erik Huseklepp vil bli mannen som skal stå for målene, sammen med nyervervelsene Ibrahim Dramé og Jakob Orlov og unggutten Håkon Lorentzen, og generelt sett ser det bra ut helt fremst hos Brann.

Brann står foran en tøff oppgave denne sesongen, men med en porsjon flaks og litt klaff på midtbanen samt at forsvaret tettes igjen, kan fort bookmakerne bli motbevist i deres spådom og gullet få dra hjem igjen til Bergen By.

Siste videoer fra Lokalfotball

Tippeligaen